2016 Awards

Design in Mental Health Awards 2016

The 2016 event, courtesy of Knightsbridge Furniture, featured Frank Bruno MBE, former WBC heavy weight champion as the after dinner speaker. Frank also assisted in presenting the various DiMH awards.

 

Collaborative Estates and Facilities Team

Oberlands Centre, Guernsey. Health & Social Services Department, The States of Guernsey and IBI Group

The judges said:

Faced with the challenge of reconfiguring mental health services for the population, the winner of this category embarked on an ambitious programme of community involvement.    The result of actively including all stakeholders resulted stronger links within the local community, fewer out of area placements and a reduction in inpatient admissions.

The resulting new and refurbished buildings of the Oberlands Centre are testimony to the collaborative efforts of the Health & Social Services Department, The States of Guernsey and IBI Group, which in the judges’ opinion made them worthy winners of the award for Collaborative Estates and Facilities team.

Design Champion

Beatrice Fraenkel. Chairman, Mersey Care NHS Trust

The judges said:

The recipient of this award was described variously as a ‘tour de force’, an ambassador and an inspiration to staff and service users alike.  She recognises the value of beautiful healing environments for better care and has a contagious enthusiasm which helps to re-evaluate and overcome any obstacles in the way.    Often ‘tweeting’ on mental health matters, Beatrice Fraenkel is an articulate and passionate advocate of good design for improving outcomes and a well-deserved winner of the 2016 Design Champion award.

 

Healthy Outdoor Lifestyle Award

Clock View Hospital, Mersey Care NHS Trust – for innovative use of outdoor space.

The judges said:

The recent hot and sunny weather we have enjoyed has emphasised the importance to us all of meaningful access to outdoor space, natural light and beautiful landscaping something often denied to many in hospital.

The winner of this award impressed the judges with their commitment to creating spaces in a new build project which allow not only inpatients and staff to enjoy the views and access to them.  This Trust places improving physical health as one of 3 key priorities and creating spaces for fitness programmes to take place in the open air was one of the major requirements for their new hospital.  Arts and music are also very important so space to enable an innovative programme to be compiled featured at the forefront, and the result of that is that this summer Liverpool Philharmonic’s Musicians in Residence will perform in the gardens at Clock View Hospital.

Product Innovation of the Year

Galvin Specialised – for the GalvinCare™ Anti-ligature Shower Control Valve with Electronic Activator.

The judges said:

Anti-ligature and aesthetically pleasing are not something you often hear in the same sentence, although everyone strives to create both it is not often possible.  The winners of this award worked to create a shower control device which offers anti-ligature features, offers robustness but provides a normal domestic look and is also easy and understandable to operate.  The judges felt that the product created would not look out of place in their own homes.  The winner of this award is the GalvinCare Anti-ligature shower valve with Electronic activator, by Galvin Engineering.

Project of the Year

Oberlands Centre, Guernsey. Health & Social Services Department, The States of Guernsey and IBI Group

– for developing a solution to reconfigure and integrate mental health community and hospital services for the people of Guernsey,  co-locating the in-patient and out-patient mental health services and the community teams in the new Mental Health and Well-being Centre

The judges said:

A sophisticated mix of old and new, providing flexible accommodation for changing needs and demands following the reconfiguration of mental health services has already improved outcomes and reduced stigma.  Co-location of inpatient and out-patient services has reduced admission by making therapies, day facilities and community support more easily accessible.

At the heart of the new service is an art filled café space, facilitating interaction across the development.  The judges were impressed by the sympathetic treatment of the Georgian Villa and the integration of old and new to provide light and airy spaces.  The Oberlands Centre, Guernsey marks a new era for mental health services in Guernsey.

Refurbishment Project of the Year

Endcliffe / The Longley Centre / Sheffield Health & Social Care NHS FT / P+HS Architects.

– for transforming an outdated 1970s mental health facility with poor wayfinding and lack of identity to provide an outstanding therapeutic environment for service users, carers and staff.

The judges said:

Faced with outdated 1970s buildings with poor wayfinding and lack of identity, the team behind this project set about the task of changing the facility into an outstanding therapeutic environment.  Space within the building has been maximised and the environment is both therapeutic and aesthetically pleasing, a pleasant space for staff and service users.  The judges were impressed with the vastly improved appearance and functionally of the building which creates a positive impression and helps to destigmatise mental health.  The winner of the Refurbishment Project of the year is Endcliffe, the Longley Centre – Sheffield Health & Social Care NHS Foundation Trust / P+HS architects.]

Service User Experience

Clock View Hospital, Mersey Care NHS Trust

– Clock View Hospital is built around patient experience. Service users were integral to successful implementation of the project, from planning to delivery, with views listened to and acted upon through extensive engagement.

The judges said:

Throughout the journey from planning to delivery, service users were integral to the success of this project.  A service user and carer assembly had high level input, workshops, engagement sessions, arts and design groups and participation networks reached hundreds of service users, carers and volunteers throughout the project.  Clock View Hospital is a beacon, a shining light in what can be achieved by meaningful engagement with service users and a worthy winner of the Service User Experience award.